Lampor för komplettering eller ersättning av dagsljus vid uppdrivning och vinterförvaring av chiliplantor.

Jag får massor med frågor när det gäller belysning både för uppdrivning och vinterförvaring av chiliplantor. Här är några tips på vad man kan använd samt vad man bör tänka på när man väljer ljuskälla.

Vanliga lysrör och lågenergilampor med rätt färgkod går utmärkt att använda de är billiga och lätta att få tag på. Led belysning för växter med vit (6500K) eller blå och vit är att föredra om man vill använda sig av Led belysning för växter. I mina tester av belysning så får man inte bättre resultat med Led belysning för växter men med en bra led belysning så får man samma resultat som om man använder Vanliga lysrör och lågenergilampor med rätt färgkod. Detta kan vara värt att tänka på när man ser alla fantastiska argument som många led leverantörer har på sina webbsidor.

För att få ut så mycket som möjligt av sin belysning så bör armaturen som lysrör eller lampan sitter i vara konstruerad på ett sådant sätt att ljuset riktas neråt. Vid uppdrivning av små plantor är ett avstånd på ca 20 cm från plantornas topp ett lagom avstånd. Vid vinterförvaring så kan man öka avståndet från 30 – 80 cm över plantornas topp beroende på temperaturen som plantorna förvaras i och vad man har för belysningstid.

Hur lång belysningstid ska man ha? Vid uppdrivning av sina plantor så är en belysningstid på 14 – 16 timmar/dygn att föredra. Vid vinterförvaring av plantor kan man om man har en lägre förvaringstemperatur på ca 16 – 18 grader belysa plantorna 10 timmar/dygn vid högre temperatur än 18 grader så får man öka ljustiden till 14 – 16 timmar. Det finns alltså ett förhållandet mellan temperatur och belysningstid, ju högre temperatur ju längre belysningstid.

Villka Lysrör och lågenergilampor går bra att använda och vad ska man ha för effekt/watt

Lysrör med färgkod 840, 865, 965
Lågenergilampor 4000K, 6400K, 6500K
Led belysning med bara vitt ljus (6500) eller både vitt och blått ljus (400-490 nm)

Ju högre effekt, watt ju mera energi till växterna så hur många rör eller lampor man behöver är beroende på hur stor yta man vill belysa.

Obs: Chiliplantor kan de få för mycket av det goda. Ha alltså inte växtbelysningen tänd dygnet runt, då blir växterna stressade och får inte den vila de behöver så håll dig till de rekommenderade belysningstiderna.

Har du några frågor när det gäller belysning av chili så är du välkommen att kontakta mig via min kontaktsida.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Lampor för komplettering eller ersättning av dagsljus vid uppdrivning och vinterförvaring av chiliplantor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.