Bakpullver kan det få fröer att gro snabbare?

Om man vill få chili frö att gro snabbare eller om de har svårt att gro så finns det många olika knep för att få igång fröerna.

Vanligt Bakpullver verkar fungera bra. Det löser upp den vaxartade hinnan som fröet har och på så vis gror fröet snabbare. Om det har någon annan stimmulerande effekt på fröet så att det gror det vet jag inte men i mina försök så har de fröer jag behandlat grott snabbare än de jag inte behandlat.

Jag blandar ett kryddmått bakpulver med 1/2 dl. ljummet vatten och lägger i fröerna sedan rör jag om allt och låter fröerna ligga i blandningen i ca 24 timmar.

Bakpulver består av bikarbonat (natriumvätekarbonat, NaHCO¬3), natriumdivätefosfat (NaH2PO4) och stärkelse. Bikarbonat är basiskt och reagerar med divätefosfat, som är surt, under bildande av gasen koldioxid och ett salt (Na2HPO4)

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bakpullver kan det få fröer att gro snabbare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.