Mina chiliväxter växer bäst i vitt ljus!


I dag kom tidskriften Natur&Trädgård i postlådan. Mycket intressant läsning om belysning till växter. Kul att forskare i ämnet har kommit fram till samma slutsats som jag att det vita ljuset ger bäst resultat.

Detta med växtljus är ett hett ämne. När man diskuterar det på vissa forum kan det hetta till ordentligt. Vissa tror stenhårt på att röd/blå LED är en överlägsen belysningskälla för att belysa växter inomhus. Jag vet ju att det inte stämmer då vitt ljus från lysrör och vit LED ger för mig ett bättre resultat.

Många tror även att man sparar energi genom att använda LED istället för T5lysrör. Även detta är helt fel i nuläget då verkningsgraden är ungefär samma så där faller ett av de försäljningsargument som vi hobbyodlare allt för ofta får höra.

Vit LED är en bra belysningskälla då man vill punktbelysa sina växter t.ex på fönsterbrädan m.m. Vill man däremot belysa en större yta utan att bli ruinerad så rekommendera jag T5 lysrör i en bra armatur.

Köp nr. 4 2014 av Natur&Trädgård och läs själv vad en av Sveriges främsta forskare i ämnet har kommit fram till. Du får även en lektion i hur detta med ljus och växter fungerar och en beskrivning av hur du själv kan bygga en växtbelysning med lysrörslampor.

Till Natur&Trädgård hemsida

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.