Välj rätt växtbelysning till din hobbyodling!

Vad som är bäst när det gäller växtbelysning är inte alltid den dyraste lösning. För min egen del så använder jag lysrörsbelysning med stor framgång.
LED belysning i all ära men den är inte bättre och inte mycket effektivare än T5 lysrör.

Välj belysning efter dina behov. Ärndu fönsterodlare så passar en LED ramp som man fäster högst upp i fönstersmygen bra och ger ett effektivt riktat ljus. En LED lampa i en snygg armatur gör sig bra om du vill belysa växter i bostadsrum men välj en lampa som inte har det otäcka röd blå disco ljuset.

Att rött och blått LED ljus skulle vara mera effektivt en vit LED är ju någon som man läser om över allt men är det verkligen så? Nej inte enligt mina erfarenheter ett vitt LED ljus är minst lika bra och i vissa fall bättre.

Lysrör och lågenergilampor som även det är ett lysrör men i annan form måste för att vara effektiva sitta i en bra armatur så att ljuset riktas neråt. Större lysrörsarmaturer passar bäst i utrymmen där man inte vistas dagligen.

Att man skulle spara energi genom att använda LED som växtbelysning är en skröna. T5 lysrör drar inte mera energi än vad dagens LED belysningar gör. Många tror att LED är någon slags mirakelbelysning där man kan stoppa in 5 watt och få ut t.ex 40 watt energi till växterna men så är det naturligtvis inte. 5 watt är 5 watt och inget mera även om man har ett blått och rött ljus.

Ju högre effekt man har på sin belysning ju bättre växer plantorna. För att växterna ska få en bra start i livet så rekommenderas ca. 100 watt/m2 och det är oavsett typ av belysning det finns inga genvägar.

Tänker du köpa LED belysning för växter så tänk på att du får vad du betalar för. Fråga hur många mikromol/watt/m2 lampan ger det ska du få reda på för annars vet du inte hur effektiv lampan är. Minst 2.0 mikromol/watt/m2 bör lampan leverera.

Bra och prisvärda Lysrörsarmaturer för växter och lampskärmar hittar du här. Sneckenströms Ekohandel

Bra och prisvärda Lysrörsarmaturer för växter finns även här. wexthuset.com

Bra LED spot och ramper hittar du här. Venso ecosolution

Led med fläkt och LED lysrör hittar du här. Grönt Ljus AB

Billiga LED och en liten T5 armatur med reflektor hittar du här. Pepps Butik

Här kan du se en film där jag visar olika belysningsalternativ.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

28 Responses to Välj rätt växtbelysning till din hobbyodling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.