Växter vill inte alls bara ha rött och blått ljus!

Jag har testat många olika LED belysningar med rött och blått ljus. Det var länge sedan jag kom fram till samma sak som forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet nu går ut i vetenskapsradion och talar om. Växter vill ha ett brett spektrum av ljusfärger och det är därför vitt ljus fungerar så bra för oss hobbyodlare.

I alla mina tester med röd och blå LED-belysning mot t.ex lysrör har alltid lysrören varit bäst.Det fungerar naturligtvis även med LED-belysning men då ska det var över vägande vitt ljus. Om det är en inblandning men någon eller några röda gör inget utan ljuset blir bara lite behagligare mera åt det varma hållet.

Det billigaste och bästa alternativet för oss hobbyodlare är fortfarande Lysrör och lågenerilampor. Har man ett specifikt behov att punktbelysa en växt då passar LED mycket bra då de har ett mera riktat ljus.

Att driva upp växter med är lysrör och lågenergilampor än så länge överlägset bästa ljuskällan enligt mig. Om det är varmt eller kallt ljus spelar inte så stor roll. skillnaden mellan varmvitt och kall-vitt är väldigt liten om man tittar på spektralkurvan

Här kan du både lyssna och läsa om forskarnas nya rön.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.