Välj rätt växtbelysning till din hobbyodling!

Vad som är bäst när det gäller växtbelysning är inte alltid den dyraste lösning. För min egen del så använder jag lysrörsbelysning med stor framgång.
LED belysning i all ära men den är inte bättre och inte mycket effektivare än T5 lysrör.

Välj belysning efter dina behov. Ärndu fönsterodlare så passar en LED ramp som man fäster högst upp i fönstersmygen bra och ger ett effektivt riktat ljus. En LED lampa i en snygg armatur gör sig bra om du vill belysa växter i bostadsrum men välj en lampa som inte har det otäcka röd blå disco ljuset.

Att rött och blått LED ljus skulle vara mera effektivt en vit LED är ju någon som man läser om över allt men är det verkligen så? Nej inte enligt mina erfarenheter ett vitt LED ljus är minst lika bra och i vissa fall bättre.

Lysrör och lågenergilampor som även det är ett lysrör men i annan form måste för att vara effektiva sitta i en bra armatur så att ljuset riktas neråt. Större lysrörsarmaturer passar bäst i utrymmen där man inte vistas dagligen.

Att man skulle spara energi genom att använda LED som växtbelysning är en skröna. T5 lysrör drar inte mera energi än vad dagens LED belysningar gör. Många tror att LED är någon slags mirakelbelysning där man kan stoppa in 5 watt och få ut t.ex 40 watt energi till växterna men så är det naturligtvis inte. 5 watt är 5 watt och inget mera även om man har ett blått och rött ljus.

Ju högre effekt man har på sin belysning ju bättre växer plantorna. För att växterna ska få en bra start i livet så rekommenderas ca. 100 watt/m2 och det är oavsett typ av belysning det finns inga genvägar.

Tänker du köpa LED belysning för växter så tänk på att du får vad du betalar för. Fråga hur många mikromol/watt/m2 lampan ger det ska du få reda på för annars vet du inte hur effektiv lampan är. Minst 2.0 mikromol/watt/m2 bör lampan leverera.

Bra och prisvärda Lysrörsarmaturer för växter och lampskärmar hittar du här. Sneckenströms Ekohandel

Bra och prisvärda Lysrörsarmaturer för växter finns även här. wexthuset.com

Bra LED spot och ramper hittar du här. Venso ecosolution

Led med fläkt och LED lysrör hittar du här. Grönt Ljus AB

Billiga LED och en liten T5 armatur med reflektor hittar du här. Pepps Butik

Här kan du se en film där jag visar olika belysningsalternativ.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

28 Responses to Välj rätt växtbelysning till din hobbyodling!

 1. Pelle says:

  Watten är väl bara förbrukningen och ingenting du kan använda för att jämföra hur mycket ljus som utstrålas?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det beror på ljuskälla om man kan använda watt som ett riktmärke. En glödlampa på 60W ger inte mycket ljus per watt då den mesta energin går åt till att skapa värme. det är samma sak med lysrör, LED, HPS och MH lampor men där blir det mera ljus per watt. För att veta om en ljuskälla är effektiv för växtodling så måste man veta hur många mikromol per watt och sek en ljuskälla ger. Photosynthetically Active Radiation (PAR) watt. PAR avser det spektrum av ljus som används av växter i fotosyntesen och mäts i mikromol per kvadratmeter per sekund för att producera en fotosyntetiserande foton flux densitet (PPF eller PPFD). Du kan läsa mera om växtljus här:

 2. Susanna says:

  Hej Stig!
  Jag tänkte köpa växtbelysning nu till mina småplantor som jag driver upp, men håller på att bli tokig på all info överallt. Kan du rekommendera ett par stycken lysrörsaramturer samt ett par LED armaturer som du tycker fungerar bra? Det känns som det enda sättet att få klarhet i det hela 🙂

  Ha en fin dag!
  Mvh
  Susanna

  • Stig Häggkvist says:

   Hej ja det är en djungel med massa olika uppfattningar om vad som är bra växtljus. Att rekommendera armaturer är svårt då de finns i så många olika prisklasser. Jag kan rekommendera lysrör och LED med vitt ljus och bra effekt, skippa LED med röd-blå discoljus. Effekten är beroende på hur stor yta du vill belysa. Ca 100W m2 (100x100cm) är ett bra riktmärke. Ska man belysa en yta av 50×50 cm så fungerar 50W bra osv. När det gäller armatur så är det viktiga att ljuset riktas neråt. Summan av kardemumman blir att vanliga hederliga billiga lysrör med bra effekt fungerar utmärk, varmt eller kallt ljus det väljer du växterna bryr sig ej. Om du ger mig mera info om den yta du vill belysa och om det har någon betydelse hur belysningen estetiskt ser ut så kan jag rekommendera dig en eller flera olika växtbelysningar som finns att köpa.

   • Susanna says:

    För tillfället är det ljus för att belysa mina plantor som jag drar upp från frö. Eftersom att de behöver extraljus rätt länge kommer det troligtvis bli på en yta 1 gånger 1 meter. Rekommendationer för ytor på 1×1m samt 2×2m skulle jag vara tacksam att få! Estetiskt spelar det egentligen ingen roll eftersom att plantorna bor på ett köksbord vid ett burspråk.

    • Stig Häggkvist says:

     Hej. Jag rekommenderar lysrör eller lågenergilampor beräkna ca 100W m2. Om det är armaturer för växter eller vanliga lysrörsarmaturer spelar ingen roll. Lysrör som är billiga och bra är de med beteckningen 840 som är ljusets färg finns där man kan köpa lysrör då det är vanligt förekommande.

   • Olof says:

    Om man räknar på 100w på 100x100cm så borde väl 50x50cm vara 25w? Det är ju arean som räknas

 3. Emma Fagerberg says:

  Hej!
  Jag har tittat en hel del på din hemsida och är veklingen tacksam att jag hittade hit! Jag vill ha växtbelysning för plantuppdragning till ca 4 m2 och vill helst inte hänga belysningen i taket (för att slippa göra åverkan på det). Funderar på att använda ställningar/stativ. Äger redan två vanliga gamla lysrörsarmaturer med två lysrör i varje som är en meter, samt en lysrörsarmatur för ett lysrör med reflektor som är 1,5 meter. I den senare står det 65 W. Det är ju inte mycket… Tor du att detta kan räcka för mina behov, eller rekommenderar du något annat? Om jag köper T5-armaturer, hur vet jag vilka T5 jag ska köpa? Tror du att de små ställningarna till växtbelysning som finns på de flesta odlingsfirmor kan fungera? Estetiken är inte viktig för mig, men jag vill kunna plocka bort allt när växterna flyttat ut.

  Mvh Emma

 4. Keyvan says:

  Hej,

  Hade tänkt att börja odla chili och har kollat runt lite på olika lampor och landat på T5 armatur. Tänkte börja med 5 plantor, sedan ev. utöka vid senare tillfälle.

  Om jag bara ska köpa en armatur och använda den både när plantorna är små och efter omplantering i större kruka, vilken storlek tror du då blir bra? Vill som sagt kunna belysa 5 st fullvuxna plantor med en armatur.

  Tackar!

 5. Hampus says:

  Hej!

  En fråga. På vintern tar vi in alla stora krukväxter vi har i trödgården. Olivträd, citronträd etc. de står då i garaget. Temperaturen understiger aldrig 8 grader. Dock har vi dåligt med solljus. Förra vintern klarade inte sig olivträden så bra som jag hade hoppats. Vill sätta upp ljusamaturer med lysrör för att bättre hålla växterna vid liv. Har du någon bra rekommendation på en specifik lösning? Behöver täcka ca 6 m2. Stort tack!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! 2 st ramper med 4×58 T5 rör skulle bli perfekt. Hör av dig om du vill ha ramper till bra pris det kan jag ordna.

 6. Josefine willaume says:

  Hej!
  Jag bor i en liten lägenhet och mitt vardagsrum har utvecklats till en djungel efter nyfunnet växtintresse. Jag skulle behöva lite hjälp med vilken växtbelysning som skulle passa bäst för för mina krukväxter. Har googlat och läst en massa men blir helt snurrig av all info.
  Jag har mest gröna växter bl.a en jättestor zebrasköld, monstera, nervkalla, silverranka, bananplantor, sammetsbalsamin, Rhaphidophora tetrasperma, philodendron selloum, kokosorkidé, diverse kaktusar och sukulenter. Börjar se tecken att flera av växterna önskar mer ljus framför allt zebraskölden som börjat hänga och några av bladen har blivit gula. Vilken belysning rekommenderar du? Och hur många tycker du man behöver på en yta av ca 2×1m?

  Vänligen / Josefine

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det finns olika lampor du kan använda men eftersom du har din odling mitt i rummet så måste jag veta hur du tänkt hänga dina lampor. I tak eller ska du ha någon sorts högre golvlampa. Berätta mera så ska du få förslag på bra lampor.

   • Josefine willaume says:

    Växterna står på mot en vägg i lite olika nivåer. Jag odlar inte utan de flesta av växterna är redan ganska stora. Jag funderar på att hänga så många lampor som behövs från taket. Ev något lysrör också. Enligt dom flesta försäljningssidorna ska man ha en lampa per växt. Stämmer det verkligen? Vad tror du är bäst och mest prisvärda alternativet?

    Tack på förhand!

    • Stig Häggkvist says:

     Hej! Inte behöver du en lampa per växt! Det går mycket bra med lysrör de kan belysa en större yta. För att ge deg råd behöver jag veta hur stor yta växterna tar upp? Berätta mera så ska du få några exempel på armaturer.

 7. Marilyn Krukowski says:

  Hej!

  Det här är ju superintressant! Att vitt ljus på LED duger lika bra.

  Jag är extremt grön (haha) på det här med växtbelysning, så kan du hjälpa mig med hur jag ska tänka gällande LED-belysningen? Jag vill ha en LED-lampa som fungerar att stoppa in i en E27 helt vanlig golvlampa bredvid soffan. Växten står under lampan, bredvid soffan.

  Det där med effekt som du skriver om blir svårt, effekten som står skriven på LED:en är ju hur mycket energi själva ljuskällan drar, inte hur mycket ljusenergi som kommer ut ur den. Hur vet jag vad det blir för W/m2 ljusenergi? Eller att det duger alls?

  Den LED:en jag har i lampan just nu är en helt vanlig LED från IKEA, 400lm, 2700K som drar 5.3W. Hur mycket den ljusenergi/s den utstrålar och med vilken spridning kan jag inte hitta någon info om, så W/m2 ljusenergi vet jag inte.

  Jag köpte en “växtlampa” från Nortlight. En LED med våglängd 615nm+450nm som drar 6.5W. Hur mycket den utstrålar får jag heller ingen info om.

  Jag blir ju helt snurrig av att läsa om lumen och candela. Med ett försök att räkna om lumen/m2->w/m2 för 555nm våglängd på sidan translatorscafe.com så borde den första LED:en ge en belysningseffekt på max 0.5W/m2 om lampan hänger 1m ovanför växten. “Växtlampan” har jag ingen aning vad den lyser ut. Den lyser dock i mina ögon starkare än den vanliga LED:en, och om det då bara är från den röda och blå ljuset som människor inte ser så bra, borde inte det betyda att den har en större belysningseffekt?

  Tänker jag rätt? Att det går att använda en i människors ögon svagare lysande LED om den går i blått+rött än om den är i fullspektrum för att få samma energi/m2 till växten? Dvs, jag kan ge växten sin ljusenergi utan att själv bli totalt bländad?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det går mycket bra att använda vit LED som växtljus. bara rött och blått ljus har man på senare tid kommit fram till att det inte är så bra, tillsammans med vitt ljus går det bra men bara vitt ljus är ju enklare och det innehåller ju alla färger. Växtljus mäter man i mikromol per sekund och kvadratmeter. En mätare som mäter i mikromol per sekund och kvadratmeter, µmol/m2/s (tidigare kallat mikroeinstein) är mycket dyr så det lättaste är att gå efter effekt Watt då olika ljuskällor redan är uppmätta och har ett värde. För att du lättare ska förstå detta med växtljus så rekommendera jag att du läser denna Artikel där Karl-Johan Bergstrand, en av Sveriges främsta experter på växtbelysning berättar mera om hur det ligger till. Vitt ljus bäst för växter mm

 8. Peter Stenlund says:

  Hej!
  Väldigt imponerande kunskaper och odlingar du har!
  Jag har blivit oerhört intresserad av att börja lära mig att odla chili.
  Jag bor i lägenhet, (tittar lite på hus) så min odling kommer att bedrivas inomhus.
  Jag har en balkong i söderläge, så det kan ju va aktuellt att ställa ut krukorna där till sommaren kanske.
  4-6 stycken krukor har jag tänkt börja med.
  Jag står nu i valet av lysrörsarmatur.
  Du har ju här rekommenderat bla. Sneckenströms Ekohandel, Pepps butik och wexthuset.com.
  Jag tror jag ska ha en 4 x 54w T5 armatur, och “LightWave” från wexthuset.com är den som är, estetiskt sett i alla fall, mest tilltalande.
  Men vilken av dom olika armaturerna skulle du säga är att föredra gällande funktion och kvalité, och är skillnaden mellan dom stor.?

  Tack för inspiration.!
  Peter

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Alla armaturer kommer från KINA, ibland från samma fabrik bara lita annan färg och märke på. Det spelar ingen större roll vilken du väljer alla har garanti på sina prylar.

 9. Minna says:

  Hej! Vart har du köpt den första ljusrörsarmaturen du visar i videon (den kortare för T5 som har reflektor) och även de två ledljusrören med dimmer-funktion? Letat efter exakt sådana men svårt att hitta i belysningsdjungeln på nätet.

  Mvh, Minna

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Om det är 4x24W den med 4 rör du menar så finns den att köpa via mig bara att kontakta mig. Den LED armatur jag visar kommer ifrån Venso
   vet ej om den finns kvar längre men du kan kolla här Växtbelysning Venso

 10. Rolf Hilling says:

  Det talas om 100-200 W/m2. Är det oberoende av typ av ljuskälla? För LED anges ju lägre W-tal än övriga typer av ljuskällor för att ge samma Lumen.

 11. Katarina says:

  Försöker förstå det här med belysning. Enklast är naturligtvis att köpa en belysning som tagits fram för växter, men de är ju ganska dyra jämfört med belysningar som används i större sammanhang. Du säger att vitt ljus är det viktigaste, men skulle en normal kontorsbelysning, som t.ex denna: https://www.ledgrossisten.se/sv/led-paneler-c-33/led-panel-40w-120-x-30-cm-6000k-dagsljus-p-123
  fungera lika bra som de dyrare växtbelysningarna?
  /Katarina

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Fungerar med den du länkade till men du får bättre ljus och mer effekt för pengarna om du köper vanlig lysrörsarmatur med T5 lysrör. Finns på Både Biltema och Jula mm. Vill du tvunget ha LED så har du en prisvärd armatur här
   Ledarmatur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.