Välj rätt växtbelysning till din hobbyodling!

Vad som är bäst när det gäller växtbelysning är inte alltid den dyraste lösning. För min egen del så använder jag lysrörsbelysning med stor framgång.
LED belysning i all ära men den är inte bättre och inte mycket effektivare än T5 lysrör.

Välj belysning efter dina behov. Ärndu fönsterodlare så passar en LED ramp som man fäster högst upp i fönstersmygen bra och ger ett effektivt riktat ljus. En LED lampa i en snygg armatur gör sig bra om du vill belysa växter i bostadsrum men välj en lampa som inte har det otäcka röd blå disco ljuset.

Att rött och blått LED ljus skulle vara mera effektivt en vit LED är ju någon som man läser om över allt men är det verkligen så? Nej inte enligt mina erfarenheter ett vitt LED ljus är minst lika bra och i vissa fall bättre.

Lysrör och lågenergilampor som även det är ett lysrör men i annan form måste för att vara effektiva sitta i en bra armatur så att ljuset riktas neråt. Större lysrörsarmaturer passar bäst i utrymmen där man inte vistas dagligen.

Att man skulle spara energi genom att använda LED som växtbelysning är en skröna. T5 lysrör drar inte mera energi än vad dagens LED belysningar gör. Många tror att LED är någon slags mirakelbelysning där man kan stoppa in 5 watt och få ut t.ex 40 watt energi till växterna men så är det naturligtvis inte. 5 watt är 5 watt och inget mera även om man har ett blått och rött ljus.

Ju högre effekt man har på sin belysning ju bättre växer plantorna. För att växterna ska få en bra start i livet så rekommenderas ca. 100 watt/m2 och det är oavsett typ av belysning det finns inga genvägar.

Tänker du köpa LED belysning för växter så tänk på att du får vad du betalar för. Fråga hur många mikromol/watt/m2 lampan ger det ska du få reda på för annars vet du inte hur effektiv lampan är. Minst 2.0 mikromol/watt/m2 bör lampan leverera.

Bra och prisvärda Lysrörsarmaturer för växter och lampskärmar hittar du här. Sneckenströms Ekohandel

Bra och prisvärda Lysrörsarmaturer för växter finns även här. wexthuset.com

Bra LED spot och ramper hittar du här. Venso ecosolution

Led med fläkt och LED lysrör hittar du här. Grönt Ljus AB

Billiga LED och en liten T5 armatur med reflektor hittar du här. Pepps Butik

Här kan du se en film där jag visar olika belysningsalternativ.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

12 Responses to Välj rätt växtbelysning till din hobbyodling!

 1. Pelle says:

  Watten är väl bara förbrukningen och ingenting du kan använda för att jämföra hur mycket ljus som utstrålas?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det beror på ljuskälla om man kan använda watt som ett riktmärke. En glödlampa på 60W ger inte mycket ljus per watt då den mesta energin går åt till att skapa värme. det är samma sak med lysrör, LED, HPS och MH lampor men där blir det mera ljus per watt. För att veta om en ljuskälla är effektiv för växtodling så måste man veta hur många mikromol per watt och sek en ljuskälla ger. Photosynthetically Active Radiation (PAR) watt. PAR avser det spektrum av ljus som används av växter i fotosyntesen och mäts i mikromol per kvadratmeter per sekund för att producera en fotosyntetiserande foton flux densitet (PPF eller PPFD). Du kan läsa mera om växtljus här:

 2. Susanna says:

  Hej Stig!
  Jag tänkte köpa växtbelysning nu till mina småplantor som jag driver upp, men håller på att bli tokig på all info överallt. Kan du rekommendera ett par stycken lysrörsaramturer samt ett par LED armaturer som du tycker fungerar bra? Det känns som det enda sättet att få klarhet i det hela 🙂

  Ha en fin dag!
  Mvh
  Susanna

  • Stig Häggkvist says:

   Hej ja det är en djungel med massa olika uppfattningar om vad som är bra växtljus. Att rekommendera armaturer är svårt då de finns i så många olika prisklasser. Jag kan rekommendera lysrör och LED med vitt ljus och bra effekt, skippa LED med röd-blå discoljus. Effekten är beroende på hur stor yta du vill belysa. Ca 100W m2 (100x100cm) är ett bra riktmärke. Ska man belysa en yta av 50×50 cm så fungerar 50W bra osv. När det gäller armatur så är det viktiga att ljuset riktas neråt. Summan av kardemumman blir att vanliga hederliga billiga lysrör med bra effekt fungerar utmärk, varmt eller kallt ljus det väljer du växterna bryr sig ej. Om du ger mig mera info om den yta du vill belysa och om det har någon betydelse hur belysningen estetiskt ser ut så kan jag rekommendera dig en eller flera olika växtbelysningar som finns att köpa.

   • Susanna says:

    För tillfället är det ljus för att belysa mina plantor som jag drar upp från frö. Eftersom att de behöver extraljus rätt länge kommer det troligtvis bli på en yta 1 gånger 1 meter. Rekommendationer för ytor på 1×1m samt 2×2m skulle jag vara tacksam att få! Estetiskt spelar det egentligen ingen roll eftersom att plantorna bor på ett köksbord vid ett burspråk.

    • Stig Häggkvist says:

     Hej. Jag rekommenderar lysrör eller lågenergilampor beräkna ca 100W m2. Om det är armaturer för växter eller vanliga lysrörsarmaturer spelar ingen roll. Lysrör som är billiga och bra är de med beteckningen 840 som är ljusets färg finns där man kan köpa lysrör då det är vanligt förekommande.

   • Olof says:

    Om man räknar på 100w på 100x100cm så borde väl 50x50cm vara 25w? Det är ju arean som räknas

 3. Emma Fagerberg says:

  Hej!
  Jag har tittat en hel del på din hemsida och är veklingen tacksam att jag hittade hit! Jag vill ha växtbelysning för plantuppdragning till ca 4 m2 och vill helst inte hänga belysningen i taket (för att slippa göra åverkan på det). Funderar på att använda ställningar/stativ. Äger redan två vanliga gamla lysrörsarmaturer med två lysrör i varje som är en meter, samt en lysrörsarmatur för ett lysrör med reflektor som är 1,5 meter. I den senare står det 65 W. Det är ju inte mycket… Tor du att detta kan räcka för mina behov, eller rekommenderar du något annat? Om jag köper T5-armaturer, hur vet jag vilka T5 jag ska köpa? Tror du att de små ställningarna till växtbelysning som finns på de flesta odlingsfirmor kan fungera? Estetiken är inte viktig för mig, men jag vill kunna plocka bort allt när växterna flyttat ut.

  Mvh Emma

 4. Hampus says:

  Hej!

  En fråga. På vintern tar vi in alla stora krukväxter vi har i trödgården. Olivträd, citronträd etc. de står då i garaget. Temperaturen understiger aldrig 8 grader. Dock har vi dåligt med solljus. Förra vintern klarade inte sig olivträden så bra som jag hade hoppats. Vill sätta upp ljusamaturer med lysrör för att bättre hålla växterna vid liv. Har du någon bra rekommendation på en specifik lösning? Behöver täcka ca 6 m2. Stort tack!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! 2 st ramper med 4×58 T5 rör skulle bli perfekt. Hör av dig om du vill ha ramper till bra pris det kan jag ordna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.