Chili Habanero Datil är sjuk!

Min Habanero Datil (Capsicum chinense) har fått en massa bruna prickar på bladen, de är även torra men gröna som om de vore friska, spricker lätt om man klämmer på dem. Förmodligen är det någon virussjukdom, jag tror att det är virussjukdomen (Colletotrichum capsici) Plantan behöver inte ha fått sjukdomen nu utan frö kan tydligen vara smittade och så bryter det ut när plantan växt ett tag.

Denna planta har jag inte drivit upp själv utan köpt som pluggplanta. Inga andra av mina plantor är drabbade men för säkerhets skull så får Habanero Datil inte vara kvar i chilihuset utan får stå utanför med lite övertäckning så den inte fryser ihjäl.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

2 Responses to Chili Habanero Datil är sjuk!

 1. KitKat says:

  Hello and happy summer from Finland!
  I have trying to find out what is going on in my chili leaves, because the leaves have exactly the same kind of brown/black spots that you have in these pictures. But thaks to you, now I know why my chilis have spots! There is no bugs or other moving or flying objects in my chili, only weird spots. I have 7 different chili species and only 3 have this virus. Chilis are at my balcony and very close to each other, also in touch, but the virus has not spread yet to all chilis. I noticed first spots 2 months ago, and it has spread little by little from old leaves, and now all the new leaves have those spots too. Fruits looks normal and taste normal, so maybe there is nothing to worry about… right..?

  • Stig Häggkvist says:

   Hi!.

   If the plants are growing and doing well I don’t think you need to worry about it. You should not take the seeds from these plants fruits. The disease can be present in the seed and provide infected seedlings.

   Good luck with your chili pepper cultivation

   Regards, Stig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.