Utan ljus kan inga chiliväxter leva!

Om man ska odla chili inomhus måste växterna få ett ljustillskott om du inte kan placera dem i ett ljust fönster. Så länge växterna står i fönstret klarar sig de flesta – även under den tid då dagarna är korta. Placerar vi däremot chiliplantorna en bit in i ett vanligt rum räcker inte det naturliga ljuset särskilt länge.

När man planerar belysning åt sig själva har man i stort sett bara två saker att ta hänsyn till – att ljuset är effektivt ur arbetssynpunkt och/eller att det bidrar till en behaglig atmosfär.


När man ska ge sina chiliplantor artificiellt ljus blir det genast lite mer komplicerat. Bland annat måste man veta vilken styrka och vilken färgtemperatur ljuset har. Därför kan man inte bara välja ljuskällor som har högsta effekt för en billig penning eller ljus som är behagligt för våra ögon. Man måste i första hand välja ett ljus som så mycket som möjligt liknar det naturliga ljuset.

Vad ska man andväda för belysningskälla!

För chiliodling passar inte den vanliga glödlampan särskilt bra utan man är hänvisad till att använda sig av Lågenergi lampor, Lysrör, Hps (högtrycksnatrium), Mh (metallhalogen) eller Led lampor avsedda för växtodling. För hobbyodling av chili är lysrör och lågenergi lampor det vanligaste och billigaste alternativet och som även ger ett bra resultat. Använder man lysrör eller lågenergi lampor bör man ha armaturer men bra reflektorer så att ljuset riktas neråt för att få största möjliga effekt av sin belysning.

Lusstyrkan

Ljusflödet mäts i lumen och ljusstyrkan i candela, medan enheten för belysning är lux. En lux är lika med en lumen per kvadratmeter och en lumen är lika med en candela. För att en chiliplanta ska klara livhanken måste den få 500-600 lux under 10 – 16 timmar per dygn. Vill man att chiliplantan ska trivas så bra att den utvecklas och blir större samt sätta blommor och frukter bör ljusstyrkan ligga mellan 700 och 1 000 lux 14 – 16 timmar per dygn.

En av förutsättningarna är att ljuskällan finns cirka 20 – 100 cm. ovanför växterna och att plantorna står så pass kompakt att de inte täcker upp mer än cirka 1 kvadratmeter. Har man många plantor krävs givetvis mer ljus. Man måste även vara medveten om att ju längre ifrån plantornas topp ljuskällan är placerad så minskar ljusets effekt, har man en styrka på 1000 lumen vid 20 cm så har man bara 250 lumen om man höjer belysningen till 40 cm ovanför växterna. Ljusstyrkan minskar TILL en FJÄRDEDEL när man dubblar avståndet.

Färgtemperatur

När man använder lågenergi lampor så är det färg 6500K och 4000K som man brukar använda och med lysrör färg 840 (kallvit 4000K) och 865 (Dagsljus 6500K) man kan med fördel använda sig av både färgerna samtidigt.

När det gäller växtbelysning är det svårt att ge några generella råd om vilken man ska använda av de olika belysningskällor som finns. Det jag har kommit fram till är att har man bara några få plantor så räcker det med 1 – 2 lågenergi lampor som man hänger ca 20 cm över chiliplantorna. Har man många plantor och behöver belysa en större yta så är lysrör ett bättre alternativ då lysrör finns i olika längder. Om det finns någon fördel med att använda Led belysning för växter som är ett dyrare alternativ kan jag inte uttala mig om ännu men jag ska starta en studie för att själv bilda mig en uppfattning om det är värt den kostnaden vid hobbyodling av chili.

Tänk på att det finns Ingen lampa i världen kan mäta sig med solen!

Har du några funderingar eller egna idéer om belysning för chiliodling så kommentera gärna mitt inlägg.

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

26 Responses to Utan ljus kan inga chiliväxter leva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.