Led 8:1 kontra Lysrör färg 840 – 965.

Nu har plantorna vuxit under olika belysningskällor ett antal veckor och nu kan man faktiskt se vissa skillnader.

På första bildens så är det chili “Naga Morich” den vänstra plantan har fått stå under Led 8:1 alltså en belysning med mycket rött ljus. Den högra plantan på bilden har fått stå under Lysrör med både färg 965 och 840. Man kan se en viss skillnad både i tillväxt och färg, den under Led är mindre och blekare.

På bild nr 2 så är det chili “7 Pod Brain Strain” den vänstra plantan har fått stå under Led 8:1 alltså en belysning med mycket rött ljus. Den högra har fått stå under lysrör med färg 965. Dett är samma resultat även här, den under lysrör har utvecklats snabbare och är grönare till färgen.

Vad beror detta på? Lysrören ger mera blått ljus än Led belysningen, det blå ljuset främjar både klorofyllbildningen (gröna färgen) och breddtillväxt. Lysrör avger även IR-strålningen (IR, värmestrålning), IR-strålningen från lysrören påverkar plantorna genom att höja bladtemperaturen och på så sätt öka avdunstningen. Låg bladtemperatur leder till långsammare utveckling av plantorna. Led-belysningen avger mycket lite till nästan igen alls av infraröd strålning. Detta skulle man ju kunna kompensera genom att höja temperaturen i lokalen men då håller inte argumentet “energisparande” som jag återkommer till senare i ett nytt inlägg.

De belysningar som jag använder vid testerna har samma watt styrka för att de ska bli rättvist, de hänger även på samma avstånd ifrån plantorna.

Än så länge så är det ingen tvekan om att rätt lysrör vid uppdrivning av chiliplantor fungerar minst lika bra om inte bättre än Led belysning för växter med förhållandet 8:1 Argument som påstår att Led 8:1 skulle vara effektivare och bättre för uppdrivning av chili tror jag inte på.

Har du någon annan erfarenhet som bevisar motsatsen till det jag hitintills kommit fram till så kommentera gärna mitt inlägg.

 

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

11 Responses to Led 8:1 kontra Lysrör färg 840 – 965.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.