En frågan om Led belysning för växter till Sveriges ledande forskare i ämnet!

HaLed_ledr ni läst min blogg så vet ni redan att jag inte riktigt tror på alla fördelar och påstående om Led belysning för växter t.ex att den ska vara så mycket bättre än den belysning som vi hobbyodlare vanligtvis använder så som lysrör och lågenergi lampor m.m.

Jag ställde frågan till en av Sveriges ledande forskare i ämnet Karl-Johan Bergstrand, som forskar om växtbelysning vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

Min Fråga

Vet forskningen i dag exakt vilket ljus, våglängder som är det bästa för växternas tillväxt? Jag tycker om så vore fallet så skulle led tillverkarna ha tagit åt sig den informationen och tillverkat sin växtbelysning efter den vetenskapen.

Varför jag undrar är att jag som hobbyodlare får mycket bättre resultat under lysrör på 2700K blandat med 4000k och 6500K med T5 rör som är ganska energieffektiva. Jag har testat ett flertal olika Led växtbelysningar och den som fungerade bäst hade bara blått och vitt Led ljus? De flesta har ju massor med rött och lite blått. Jag tror att växter behöver ett mycket bredare spektrum av färger för att må bra.

Mvh. Stig Häggkvist  Chili hobby odlare.

Svar från Karl-Johan Bergstrand

Hej Stig!

Man brukar anse att rött och blått ljus är viktigast, eftersom klorofyllet har den högsta absorbansen där. I vår forskning har vi, precis som du, kommit fram till att vitt ljus är fördelaktigt. Anledningen är säkert precis som du säger, att ljus av andra våglängder än rött och blått behövs för vissa specifika processer i växten.

Mycket av den äldre litteratur som finns baserar sig på försök genom att man använde filter som gav rött eller blått ljus, vilket inte var ett ”rent” ljus utan innehöll andra våglängder också, och därför fick man ett hyggligt resultat även i ”rött” och ”blått” ljus.

LED ger enbart en viss våglängd, och då kan man få problem om man odlar i ett sådant ljus.

LED-leverantörerna tittar tyvärr ofta bara på sådan gammal litteratur och har svårt att kasta gamla sanningar över bord och ta till sig de senaste forskningsresultaten.

Kul att du hittat ett ljus som fungerar bra för dig, lycka till med 2013 år chiliodling!

Vänliga hälsningar

Karl-Johan Bergstrand

Visst var svaret intressant? Jag tror för min egen del att man ska ta Växt Led belysningens informationen med en nypa salt och inte tro på allt som skrivs om detta ämne…

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

15 Responses to En frågan om Led belysning för växter till Sveriges ledande forskare i ämnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.