Visst har storleken betydelse! Dax för en större kruka!

I dag var det tid för många chiliplantor att få en större kruka. Roskrukorna på 1,5 liter är genomrotade och plantans rötter behöver mera svängrum för att plantan ska kunna växa sig större. Nu blev det en 4 liters roskruka som jag grundar med lite lecakulor och lite granulerad hönsgödsel.

Vissa säger att storleken på krukorna vid odling av chili inte har någon betydelse. I den bemärkelsen att det går att odla i små krukor så har de rätt men vill man att plantorna ska växa sig riktigt stora så är det stora krukor som gäller.

Förhållandet mellan rötter och bladmassa ovan jord ska egentligen vara ungefär 50–50
Vilket innebär att ska chiliplantan kunna växa sig riktigt stor så måste rötterna ha utrymme att växa på. Offtast har man för liten kruka där rötterna inte kan växa sig stora och då blir inte den gröna delen över jord heller så stor.

Det är viktigt att man planterar om i flera steg för tar man för stor kruka på en gång är risken att jorden blir alldeles för fuktig, en stor jordmassa kan hålla mycket fukt och då kan plantans rötterna ta skada.

Då det finns många tankar och idéer om detta krukstorlekar så jag vill påpeka att detta är hur jag gör med gott resultat men det kan säkert finnas andra som lyckas på andra sätt!

Hur gör du för att få stora fina chiliplantor?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.