Vad kan hända om chiliplantorna får för lite ljus?

Vad kan hända om om chiliplantorna får för lite ljus? Ett vanligt symptom är att de
nedersta bladen gulnar, vissnar och faller av. En del plantor blir långa, tunna och
rangliga. Små blad och långa bladskaft är vanligt när ljuset inte räcker till.

Många plantor får intorkade bladkanter och så småningom helt intorkade blad. Nya blad har svårt att veckla ut sig p.g.a. att de torkat in i spetsen eller någon annanstans. När bladet väl lyckas komma fram ordentligt är det ofta söndertrasat.

Några av dessa symtom kan man faktisk redan se. Vissa plantor blir långa, tunna och rangliga. Små blad och långa bladskaft. Intorkade bladkanter och deformerade blad.

Ja vi får se hur de ser ut plantorna utvecklats om några veckor, jag ska hålla dem vid liv med vatten och näring.

Jag får vattna ofta då det är ganska varmt vid fönsterbrädan då det sitter ett element där under. Så det är inte optimalt, för lite ljus i förhållande till mycket värme och vatten.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

18 Responses to Vad kan hända om chiliplantorna får för lite ljus?

 1. Gunlög Nordlöf says:

  Hej! Har en samling olika chiliplantor och bl.a. trinidad morunga som plötsligt fått gula små prickar på bladen, sedan bruna prickar, bladen rullar ihop sej och faller av och knopparna krymper och ramlar av. Vad har vi drabbats av? Vad gör jag? Dom står inne där det är sol halva dagen och dricker kopiöst med vatten.-

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Gunlög!
   Lite svårt att säga vad det exakt beror på, gula och vita fläckar på blad brukar vara ett tecken på för mycket ljus (solbränna) Står de i ett fönster med full sol halva dagen? Trinidad Morunga plantor brukar ha krusiga lite hoprullade blad som med tiden rätar ut sig. Att knopparna ramlar av är ganska vanligt vid den här tiden inomhus så det är inget konstigt. Plocka bort alla knoppar så får plantan mera energi till att växa sig större.
   Det som är lite knepigt i just detta fall är att om en planta får för lite ljus i förhållande till temperaturen så kan dessa symtom på bladen utvecklas, då brukar plantan även få torra bladkanter.

   Har du kollat över plantan noga så den inte drabbats av någon ohyra, spinn kan även de ge dessa symtom på bladen. Du ser det är inte så lätt att säga vad det kan vara men jag skickar dig ett e-mail så kanske du kan skicka mig några bilder på din chiliplanta så är det kanske lättare för mig att pricka rätt!

 2. Damien says:

  Hej.
  Kan jag skicka ett par bilder.
  Mina plantor mår inte så bra, de blir inte missfärgade knappt alls men de torkar i kanterna och får torra fläckar tills bladet torkat bort i princip.
  Jag har nog mer än tillräckligt med ljus, växtbelysning 24 watts lysrör. Men kan ha haft det för varmt innan, 27 – 30 grader. Nu när jag har dörren öppen blir det runt 26.
  Det skulle ev kunna vara så att jag planterade om i för stora krukor men jag vet inte vad jag skall gör nu. Får lite panik här.
  Mvh, Damien

 3. Christoffer says:

  Hej jag har med lite ev problem, bladen på några blir lite vit/grå i kanterna, ser lite torra ut kanske.
  Fast jag har hållt dem fuktiga hela tiden så det borde inte vara problemet.
  Skulle jag kunna skicka några bilder till dig, om du kanske kunde veta vad det är?

  Mvh Christoffer

 4. Jonas Lagerstedt says:

  Hej har planterat ca 40 små krukor med olika sorter en del med två frön i men mest med 1 frö i.
  Hälften kom upp på 1 vecka .
  Men nu har det gått ca 2 ½ vecka å dom går bara på höjden nu blir inget annat bladpar vissa är 5-6 cm långa.

  Har haft ca 25-30 grader i terrariet jag odlat i med belysning men ja hade först 2 gamla 25w gamla halogen lampor som ja sedan bytte ut mot 2 st lågenergi 35w har ljuset på 16 tim dygn å dom står i ett söder fönster.
  Funkar det att stöd belysa med lågenergi lampor?

 5. Mattias says:

  Hejsan! Jag har odlat chili som nu har blivit ganska stora och fått några blommor, MEN en del blommor har börjat bli bruna och jag vet inte varför, bladen ser fina ut och allt…..snälla hjälp!

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Blommorna är nog o-pollinerade då torkar de och faller av. Skaka plantan lite då och då. Är de bruna från början kan det vara någon ohyra så som trips m.m skaka plantan mot ett vitt papper och kolla noga om du ser några kryp.

 6. Angelica Laago says:

  Hej

  Jag har en chilliplanta och en paprikaplanta planterade ihop i en jättestor självvattnande kruka…de har stått ute hela sommaren vid min husvagn..nu när det var dax att plocka hem den tog jag med mig krukan men tycker det varit lite kallt ute om kvällar och nätter så jag har tagit in den ….skaffade en växtlampa för just vinterförvaring av sommarens plantor…som chilli….har nu haft lampan på sedan i går och upptäcker idag att rätt många blad har trillat av…har fyllt på vatten blandat med just växtnärning för frukt och grönsaker… även kollat så det inte är för mycket vatten enligt stickan i den självvattnande krukan…så de står ju inte i vatten så att säga….hur kommer det sig att den börjar tappa blad…har den fått en chock pga lampan med extra ljus?…har rätt så varmt inne så värmen är det inget fel på…ca 22-25 grader…finns mycket chilli på plantan och lika så paprika på den andra…är det något annat jag bör tänka på för att de ska trivas?

 7. Simon says:

  Hej!

  Jag har precis de problemet som du beskriver med långa rangliga Habanero där i princip alla de första stora bladen har fallit av. Nu börjar det komma “skott” i många av de ställena där bladen lossnat och det bildas grenar. Alla blad som nu finns på plantan är rätt små i jämförelse med vad de var innan. Finns det något sätt att rädda dessa plantor?

  Mvh,

  Simon

  • Stig Häggkvist says:

   Bara att vänta tills de nya skotten utvecklats, det blir nya grenar så håll dem vid liv så kommer det att ordna till sig

 8. Pär Linnarsson says:

  Hej. Jag har en planta med “sweet chokolate” står i ett uterum, mycket ljus, runt 20-25grader på dagen och 10-15 på natten. Vattnar och gödslar kontinuerligt. Börjar nu komma chilifrukter, ca 10st men en av frukterna har fått ett brunaktig lite mjukt parti. Undrar om det är något jag gör fel?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Det kan vara pistillröta. Den grundläggande orsaken till pistillröta anses vara kalciumbrist under fruktutvecklingen. Detta händer oftast när man odlar i kruka. Ge en allsidig flytande näring varje gång du vattnar men bara 2 ml i 1 liter vatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.