Toppa chiliplantor en liten repris!


Jag har skrivit om just detta med toppning förut men här kommer en mera utförligt beskrivning. Plantan på bilderna är toppad en gång och har förgrenat sig i två stammar som nu ränt i väg igen så jag toppar den en andra gång.

När ska man toppa sina chiliplantor är beroende på sort och dess växtsätt. Vissa chilisorter är högväxande, vissa sorter är mera som låga buskar så är man osäker på hur just den chilisort man har växer så får man vänta med att toppa den till den är ca 15 – 25 cm hög. De sorter som jag brukar toppa är vissa sorter av C.annuum och C.baccatum. De flesta C.chinense brukar inte behöva toppas.

Var ska man knippsa av sin planta? Jag brukar knipsa av vid den andra eller tredje bladparet beroende på hur plantan ser ut. Det brukar inte va så viktigt utan hur jag än gör så brukar det bli bra i slutändan. Ta en sax och klipp av på ett lämpligt ställe. Tänk på att de flesta chiliplantor som man toppar blommar senare och ger då frukt senare på året.

För att få fina och “breda” chiliplantor så måste man ge de unga plantorna så mycket ljus som möjligt det är nr.1. En chiliplanta som står för mörkt kommer att söka sig mot ljuset och bli lång och gänglig.

Tänk på att om du ska få fina stora chiliplantor så är också kruklans volym samt naturligtvis hur den behandlas (näring och jämn bevattning och ljus) som styr tillväxten och hur plantan utvecklas. Jag brukar ge kväverik gödning först (Hönsgödsel) som jag grundar kruorna med – det ger tillväxt, och sedan övergår jag till Biobakt Tomat och Chilifocus m.m. i ett senare skede.

“Hönsgödsel ger snabb näring med mycket kväve d v s mer tillväxt av blad och grenverk”

“Ko och hästgödsel är långsammare och ger en bra mullhalt till jorden”

I år ska jag även testa “Grottmans Bat Guano” som är ett helt naturligt ekologiskt gödningsmedel fritt ifrån tillsatser. Gödningsmedlet är fullproppat med kväve, fosfor och nitrater. Finns att köpa och läsa om här. “Grottmans Bat Guano”

Ja det blev lite av varje i detta inlägg men jag hoppas att ni som ställt frågor om just toppning av plantor även får nytta av det!

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Toppa chiliplantor en liten repris!

 1. Mats says:

  Guano må vara ekologiskt på sätt och vis, men om jag har förstått saken rätt så innebär ändå “produktionen” och den stora efterfrågan att man stör fladdermössens liv, på ett sätt som inte är hållbart. Inte riktigt ekologiskt på andra sätt och vis alltså. Men visst är det bra näring.

  Angående fosfor så innehåller väl egentligen varken Biobact Tomat eller Chilifocus så mycket fosfor som man skulle önska, om man är inne på att optimera tillväxten så bra det bara går oavsett vad det kostar etc.

 2. Stig Häggkvist says:

  Hej Mats!
  Ja detta med ekologiskt kan man ju diskutera, Biobact som går som en ekologiskt näringslösning görs ju av en restprodukt från pappersmassatillverkningen och att göra pappersmassa är ju inte speciellt energisnålt. Så vad som är och igentligen inte är beror mycket vad man har för syn på ekologiskt odling.

  Ta detta med Led belysnin t.ex är den ekologisk? Den nya tekniken gör att elförbrukningen kan reduceras väsentligt, ja det är sant men samtidigt innehåller de nya ljuskällorna fler speciella material och en hel del inbyggd elektronik. Många av materialen är inte så vanliga och ofta mer okända och främmande miljömässigt sett och även mer krävande att utvinna. Detta är inget som nämns i debatten när det gäller Led belysning, varför?

  Detta är nog inget som de flesta tänker på utan de ser bara till energiförbrukningen som själva belysningen kräver och hur mycket pengar man kan tjäna på att byta lampor.

  Jag vill bara förtydliga att jag är ingen förespråkare av Led belysning som tillskottsbelysning för växter då jag får bättre resultat under mina lysrör som är betydligt billigare i inköp. Tänk på att för varje krona du ska tjäna in så påverkar du vår miljö på ett eller annat sätt, på gott eller ont det är ju beroende på hur du tjänar dina pengar…

  Ja du ser detta med miljö och ekologisk kan man dra till ytterlighet 🙂

 3. Johan says:

  Hej Stig, udda fråga så här mitt i värmen kanske men det närmar sig ändå augusti och troligtvis svalare temperaturer snart för oss utan växthus. Jag har väldigt mycket omogen frukt på plantorna samtidigt som dom fortsätter breda ut sig och sätter nya knoppar. Har dragit ned på näring med mycket kväve nu. Jag undrar om man kan toppa bort ny växtlighet i slutet på säsongen för att plantorna ska fokusera mer på frukten som redan är satt?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Ja du kan klippa av det du inte vill ha så lägger plantan mera kraft på det som finns kvar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.