Habanero Vietnam på balkongen!

I dag fick en av mina “Habanero Vietnam” komma ut på balkongen i lite halvskugga, jag ska ha några plantor även på min balkong. Men den får vara inne på nätterna. Jag planterade den i en kruka för utomhusbruk, ja en lite kraftigare kruka med fat. Lite leca i botten och sedan rosjord och lite hönsgödsel pellets i långt ner i krukan sedan var det bara att sätta ner plantan och vattna.

Tänk på att skydda dina plantor för direkt sol den första tiden som de får visstas ute, de måste vänja sig vid det starka ljuset från solen. Solskador visar sig som vita fläckar på bladen. Har man ingen skuggig plats så kan man täcka över plantan med en bit fiberduk när solen är som starkast.

Var rädd om dina chiliplantor, tänk på att de flesta kommer i från trakter med tropiskt klimat och inte tål kyla så bra. Vill du vara säker på att de ska må bra ska du ta in dem över natten tills natttempeaturen stabiliserat sig. Det kan fortfarande bli väldigt kallt på natten i vårt avlånga land.

Får dina plantor vara ute dagtid?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Habanero Vietnam på balkongen!

 1. magura says:

  Jag hade gärna haft mina plantor ute nu i dagarna när vi i NV Skåne haft 28 C dagtid och 15 C nattetid, men med den oroande kraftiga vinden så vågar jag inte utsätta mina späda plantor för det.

  Vad menar du med “tills nattemperaturen har stabiliserat sig”, någon speciell utetemperatur du går efter?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej!
   Jag menar att just nu så svänger natt tempen ganska mycket. Om jag tittar på prognosen framåt så kommer nattempen att ligga på mellan 6 – 8 grader i mitt område och det är ingen bra temperatur för chili. Vid midsommar brukar det stabilisera sig och inte svänga lika mycket som det gör nu och då är även risken för nattfrost inte så stor så det brukar vara en bra tid att sätta ut sina chiliplantor. Den lägsta natt tempen bör inte ligga under 15 grader om man vill att plantorna ska må bra. Vid allt för stora temperatursvängningar mellan dag och natt så är risken stor att plantorna tappar alla sina blommor och har man riktig otur så kan det medföra att plantan inge ger några frukter alls denna säsong.

 2. magura says:

  Hej!
  En följdfråga (nu när temperaturen dagtid i NV Skåne ligger på ca 16C), vid vilken lägsta temperatur låter du dina chiliplantor stå ute dagtid?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Magura!
   Mina växter, har bar två som just nu får stå på balkongen resten är i källaren under belysning. De får vara ute när det är över 18 grader under den tempen så mår de bättre inomhus. Jag hoppas kunna ställa ut alla mina plantor i växthusen runt midsommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.