Varför ska man använda specialbelysning för växter?

Jag lämnade en av mina årets Dorest Naga i fred och lät den ha sina knoppar kvar och nu jäkla blommar den som jag vet inte vad. Så det är ju ingen tvekan om att man får både blommor och frukt under vanliga lysrör och lågenergilampor.

Varför ska man köpa specialbelysning till sina chiliplantor när vanliga lysrör och lågenergilampor funkar så bra? Här är ett bra exempel på att lysrör och lågenergilampor med färg 4000K är helt tillräckligt för att både driva upp plantor och sedan få dem att blomma. Nu är det ju inte bara belysningen som ska vara rätt för att plantorna ska trivas inomhus men det betyder en hel del.

Om du undrar så kommer plantan även att sätta frukter under belysningen, denna har inga än men jag har flera sorter där jag lämnat några blommor just av den anledningen att de skulle få sätta frukt under 4000K och det har de även gjort.

Jag kan förstå att om man har en planta som man vill ha inomhus då kan det vara helt ok att skaffa någon speciallampa just för det ändamålet men om man som jag och många andra chili hobbyodlare har flera plantor så ser jag ingen anledning till det.

Ta t.ex FLUORA T8 – lysrör för växtbelysning 36W för 140:- detta rör är inte ett dugg bättre än Philips TL-D 840 för 38:- utan snarare sämre. Varför är det så här? Försöker de lura oss hobbyodlare?

Vad tycker du om detta?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

One Response to Varför ska man använda specialbelysning för växter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.