Jord som jord, icke sa Nicke!

jordVid krukodling så är just jorden och dess sammansättning viktigare än många tror, den har även en stor betydelse för hur tillgänglig växtnäringen blir som man tillför plantan. Det spelar ingen roll om man så har den bästa näringen i hela värden om inte jorden är rätt samansatt för då kan den plantan ändå inte tillgodogöra sig allt det goda som man tillför.

 

Chiliplantorna behöver näring för att växa, och näringsämnen i jorden är upplösta i vatten. Rinner vattnet för fort i genom krukan är risken stor att jorden inte behåller näringen.

En bra humusrik pås-jord (jord med mikroliv och struktur) Med en inblandning av extra leca eller perlite så dräneras överskottsvattnet lättare bort (Det förutsätter att man har stora hål i botten av krukorna) En sådan jord håller även vatten bra så den inte torkar upp för snabbt. Så visst är det en stor skillnad på vad man häller i sina krukor och planterar sina chiliplantor i.

En mycket bra jord att ha som grund när det gäller påsjord är wejbulls rosjord, okej den är inte billig men det är som mycket annat har i livet att man får det man betalar för.

Kan man och vet hur man ska göra så blandar man själv till sin egen jordblandning. Blanda en lucker och porös jord med lite lera,förmultnad bark, sand och kompost eller en billig planteringsjord och tillsätt brunnen kogödsel lite kalk och benmjöl.

Här är ett enkelt recept

1 del torvmull, 1 del brunnen kogödsel, 1 del kompostjord, 1 del förmultnad bark+ sand + lera. Tillsätt lite kalk och benmjöl och bland allt väl.

 

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Jord som jord, icke sa Nicke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.