Det är en konst att vattna på rätt sätt. Så här gör jag!

Vattna tidigt på morgonen eller på kvällen. I stekande sol avdunstar mycket av vattnet. Använd tempererat vatten. Häll upp vatten i en vattenkanna och låt stå eller om du har tillgång till en tunna fyll den med vatten.

Krukor ska ha stora hål i botten så att överflödigt vatten rinner bort. Vattna tills vattnet rinner igenom krukan, då vet du att hela jordklumpen blivit fuktig. Om bara ytan vattnas gör det ingen större nytta. Det är bättre att ge en rejäl rotblöta i stället för att småskvätta.

Låt krukorna torka upp något men inte helt chili vill ha jämn tillgång på vatten. Känn på krukan, lyft eller vinkla den uppåt innan vattning och efter vattning så känner du skillnaden. Du kan sedan göra på detta vis för att avgöra om plantan behöver vatten.

Jag vet att många påstår att chiliväxter ska torka ut helt innan de vattnas igen men så gör inte jag. Helt uttorkade plantor som hänger med bladen är mycket känsliga för ohyra och sjukdomar.

Växter som står i små, krukor måste ha vatten varje dag under soliga högsommardagar. Ska du åka bort några dagar så ställ krukorna i skuggan och täck jorden med bark eller plast från vanliga plastsäckar – då minskar avdunstningen.

Ps. Du kan lägga du lite småsten, krukskärvor eller lecakulor i botten och sedan täcka med en bit fiberduk innan du fyller på med jord. Då kan vattnet rinna undan lättare, och rötterna slipper kvävas utan lätt få syre. Har du rejäla stor dräneringshål i krukorna ska inte detta behövas.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

One Response to Det är en konst att vattna på rätt sätt. Så här gör jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.