Ska man plocka bort blomorna på chiliplantorna när de är små?

Nu blommar många av mina Habanero sorter även fast många av dem inte är högre än 15 – 30 cm. Här är det den Afrikanska chilin ”Africano” som har satt blommor” Ska man ta bort blommorna? Varför tar man bort blommorna?

En planta som sätter blommor och och frukt får lägga mycket av sin energi på just detta och då finns det mindre energi kvar för plantan att utveckla blad och växa sig större. Om man plockar bort blommorna så växer plantan och bladmassa snabbare. När ska man sluta med att plocka bort blommorna? Det är lite olika beroende på sort och när man började att driva upp plantan, är man väldigt sent ute april – maj så brukar jag inte plocka bort blommorna på mina Habanero sorter då det tar så lång tid för plantorna att utveckla mogna frukter.

Det sägs även att om man plockar bort blommorna tidigt så ska plantorna ge mera samt större frukter men jag har inte märkt någon större skillnad.

De plantor jag börjar driva upp i Dec – Jan slutar jag att plocka bort blommorna på när Habanero plantor nått en höjd av ca 40 – 60 cm och fått en kraftig bladmassa. Om man vill ha lite tidig frukt så kan man lämna några få blommor som om de pollineras kommer att ge frukt.

Att plocka av blommorna är inget måste de flesta plantorna kommer att växa sig stora ändå men det kanske tar lite längre tid. Jag brukar låta en del plantor blomma, för visst är det trevligt att få lite tidiga chilifrukter  i feb – maj

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

10 Responses to Ska man plocka bort blomorna på chiliplantorna när de är små?

 1. Markus says:

  Hej. Mina plantor har börjat blomma lite tidigt, 15,20 cm, hur tidigt kan man ta bort blomman, redan vi minsta lilla knopp eller ska man vänta tills den utvecklats lite?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Markus!
   Man brukar plocka bort både blommor och blomknoppar för att plantan ska lägga kraften på att växa istället för att utveckla blommor och frukt. Man behöver inte göra detta utan kan låta dem vara kvar om man vill, då kan man få lite tidig frukt, plantan växer ändå men inte lika fort. Jag brukar lämna några stycken som jag sedan pollinerar för hand för att sedan kanske få lite tidig frukt. Plantorna brukar lätt tappa blommorna inomhus men det kommer nya hela tiden så det är ingen fara.

   • Markus says:

    Tack för svar. Tänkte mest om man bör låta knoppen utvecklas lite eller om man kan ta bort den så fort man ser aning till en knopp. Tänkte mest om plantan kan ta skada av att ta bort knopp för tidigt
    Har lite frågor om andra frågor också om det går för sig! Är det lättast att ta det på bloggen eller har du någon mailadress?

    • Stig Häggkvist says:

     Hej Markus!
     Nej plantorna tar inte skada av att du plockar bort blommor och knoppar, den sätter nya hela tiden. Du kan använda formuläret ”Kontakt” knappen för att ställa frågor till mig så får du svar via e-mail.

 2. c. aiser says:

  Jag odlar inomhus, då jag bor i lägenhet och inte har balkong. Plantorna har börjat blomma men alla blommor faller av så fort de har slagit ut. Undrar hur ska jag göra för att få plantorna att bära frukt?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! det kan vara för torr luft. Spraya dem med vatten på kvällen. Sedan är det naturligt att plantorna släpper blommor i början då den själv reglerar hur mycket frukt den kan bära så du kommer nog få frukt senare.

 3. Anders Dahlin says:

  Skall man plocka ”tjuvar” som man gör på tomater, när det gäller habanero?

 4. Johanna says:

  Jag köpte i början av juni en chiliplanta som redan hade frukter -ovanligt? Den är planterad i en stor rymlig kruka och står ljust i uterummet. Jag har nu varit på borta några veckor (de har fått vatten under tiden) och när jag kom hem igen så hade plantan fått en del blommor samt knoppar. Är helt ny på detta och undrar vad jag bör göra nu? Alla frukterna är kvar och verkar trivas…

  • Stig Häggkvist says:

   Hej. Låt alla blommor vara kvar och gläds åt alla frukt som nu finns och de kommande. Blommor plockar man bara bort i början av plantans liv för att den ska lägga kraften på att växa sig större.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

coemption-intersoluble