Nu får mina chiliplantor komma in för övervintring!

I år kommer jag inte att övervintra så många plantor utan det blir bara Fatalii Jigsaw, Carolina reaper, No Jigsaw samt en Dorset naga. Jag klipper ner mina växter redan i växthuset och ser till att de inte har någon ohyra innan jag ställer ner dem i min källare.

Många har frågat hur man ska beskära sina växter inför vinterförvaringen. Igentligen så
behöver man inte beskära dem nu utan man kan vänta till i vår då de ska börja växa igen men jag tycker det är smidigare att göra det redan nu då de tar mindre plats och samtidigt går det åt mindre ljus för att belysa växterna inomhus.

När jag klipper ner mina plantor så klipper jag över en nod då kommer sedan en gren att växa ut där senare. Man lär sig med tiden hur och var det är bäst att klippa. Man kan klippa ner plantorna väldigt hårt, ja om man bara har en lite rak pinne kvar så kommer det att bli en planta även om man inte tror att det ska vara möjligt.

Vad man bör tänka på vid och innan och vid vinterförvaring av chili kan du läsa här!

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

5 Responses to Nu får mina chiliplantor komma in för övervintring!

 1. Jörgen says:

  Hej, nu har jag äntligen fått min lampa som jag beställt, ska se om plantorna hämtar sej i vinter eller om jag måste sätta nya frön. Har även fått perliten å vermiculiten så jag ska se om det är någon skillnad att så frö i dom 🙂
  Jag fick så lite frukt i år så jag måste ha gjort nått fel, ska se om det blir annorlunda denna gången.

  Mvh Jörgen

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Jörgen!
   Berätta gärna hur dina växter mår under din nya lampa när de fått ljus några veckor.

   • Jörgen says:

    Det ska jag göra, jag satte in det igår å dom får 14 timmars ljus/ dag, i början iaf. Kanske går ner på tiden när dom tagit sej.
    Jag undrar även hur man gör om man vill korsa 2 olika plantor

 2. Per says:

  -Hur slipper du bladlössen?
  Mina chiliplantor brukar vara helt ok när jag tar in dem i september från trädgården, 1-2 månader senare så är det bara att kasta ut dem då lössen har förökat sig ordentligt och dödar de späda skotten.
  Spraya med såpa (recept från odla.nu) har jag testat, fungerade inte. Jag sprayade en hel del det året jag hade tagit in 50-talet växter i garaget, varannan dag gick det åt 1 liter under 2 veckors tid då jag gav upp. Lössen vann då då de gillade klimatet med 2 st 400W HPS.

  I år försvann Dorset Naga, Jamaican Jerk, någon sorts Orange Habanero, Bhut Jolokia, Cayenne Slim Red, god stark orange Habanero från Plantagen och en stor yvig Vit Habanero där frukterna växte klasvis. De flesta hade vuxit inne i 2,5 år och var vana vid endast ljuset genom fönstren.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Per!

   Jag förstår att du är trött på dessa löss angrepp som brukar komma några veckor efter man tagit in plantorna inomhus. Jag är väldigt noga med att verkligen kolla över mina plantor innan jag tar in dem. Plantor som ser lite sjuka ut tar jag aldrig in utan bara fina friska plantor. Jag klipper även ner mina plantor innan de får komma in så det finns inga blad kvar där lössen kan gömma sig. Jag såpsprits sprutar dem någon dag innan det är dags att komma in i förebyggande syfte. Ibland så hjälper det inte hur noga man än är då anlag till löss kan finnas i jorden. I förebyggande syfte så har blandat till min egen ekologiska “Lusdaödare” som jag ger mina plantor när de kommit in. 1 – 2 matskedar av denna lösning vattnar jag ner i krukorna och det verkar fungera för jag har inte haft några löss sedan jag började att tillsätta min “Lusdödare” Vill du testa den så ge mig ett meddelande via min kontaktsida. Det är inget som jag säljer men du kan få testa en liten flaska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.