Det är lättare att få chili frö att gro om de får en varm miljö!

Vissa chili frö kan ta evigheter på sig att gro ja 4 – 6 veckor kan det ta ibland innan något tittar upp ur jorden. Ett sätt att skynda på groningen är att ställa sådden på en varm plats eller så kan man använda en värmematta som är avsedd för odling.

Med en värmematta kan även de mest besvärliga fröer gro på 1 – 2 veckor. man bör försöka hålla en temp på 27 – 29 grader. Har man en termostat som man kopplar till mattan är det lättare att få rätt temp. Man kan även mäta temperaturen med en vanlig termometer som sticks ner i jorden eller vad man gror i och sedan ställa effekten på mattan med effekt knappen om det finns en sådan på värmemattan.

Här är en liten film som visar en av de värmemattor som jag använder.

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

12 Responses to Det är lättare att få chili frö att gro om de får en varm miljö!

 1. lennart says:

  ser fina ut,vart kan man köpa dessa värmemattor?
  mvh
  lennart

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Lennart!
   det finns många olika leverantörer av dessa värmemattor. Just denna matta kan man köpa till ett klubbpris om man är med på Chiliklubben på Facebook. det är fritt för alla att gå med i klubben det kostar inget. Här är en länk

 2. erstin Lodegård says:

  såå roligt hitta en sida om Chili har just idag satt 3 sorter i en pluggbox men undrar just om värmematta var man hittar sådan och om det är viktigt.

 3. Marcus Hallberg says:

  Jag ställer mina direkt på värmegolvet i badrummet. Funkar utmärkt.

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! ja det behöver inte vara en värmematta utan det går bra att ställa sådden på annan varm plats.

 4. Tony says:

  Hallå där!! Jag undrar om det är bra att ha sina plantor på värmematta även efter gro tiden ?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! När mina fröer grott får de stå kvar tills de fått sina hjärtblad. Värmen skyndar på utvecklingen. Sedan brukar jag inte ha värme.

   • Tony says:

    Tack för svaret 🙂 jag har lite funderingar kring beskärning av plantan. I vilket stadie om man vill beskära bör man vänta tills ?En av mina plantor har börjat få knoppar och den är inte mer än 15 cm i höjd. Stabil stam och mycket blad. Vill att den ska växa till sig mer på höjden , eller kan jag bara rycka knopparna ?

    • Stig Häggkvist says:

     Hej! Finns ingen anledning att beskära chili. Att ta bort lite blad och någon gren för att ljuset ska komma in mera i plantan kan man göra men det gör jag först i juni när den växt till sig.

 5. Tony says:

  Ok . Har hört mycket om just de där med att toppa plantan att det ska ge en mer buskigare planta ..

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! Det beror mycket på sort om man ska toppa plantor. Ska det göras ska det göras tidigt i januari då toppning försenar fruktsättning och här i norden har vi så kort säsong. Jag toppar ej mina plantor finns ingen anledning om man behandlar dem rätt från början. Starta tidigt och driv upp plantorna i sval temp runt 18 grader med massor med tilläggsbelysning så förgrenar de sig tidigt av sig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.