Vilken näring och hur mycket näring ska chiliplantor ha för att må bra?

Då man odlar i kruka så är det viktigt att man använder en bra jord. I en bra jord så klarar sig chiliplantorna 3 – 5 veckor beroende på krukans storlek på den näring som finns i jorden. Jag grundgödslar mina krukor när jag skolat om till 4 liter krukor och större med Hönsgödsel pellets genom att hälla i lite jord i krukan lägga i lite hönsgödsel och sedan fylla på med jord och sedan planterar jag plantan.
När och hur mycket näring samt vilken näring man sedan ska ge sina chiliplantor tvistar de lärde om men enligt mina tester så spelar det inte så stor roll vad du använder för flytande näring, du kan använda t.ex “Blomstra” eller “Biobact” som är bland de vanligaste till krukväxter eller de som jag använder, se nedan. jag kan inte säga att någon av dessa näringslösningar är bättre än den andra då jag får ungefär samma resultat av alla. Om man ska lyckas beror mera på när man ger och hur man ger näring.

Vad jag har kommit fram till är att det är bättre att tillföra små mängder näring varje gånga som man vattnar än att ge näring i större mängd 1 – 2 ggr i veckan. Jag tar ca 1 ml. näring till 1 liter vatten, 10 ml. till 10 liter vatten o.s.v Det finns ingen anledning att hälla i mera näring i vattnet då chiliplantorna inte kan tillgodgöra sig stora givor av näring på en gång.

Jag tänker inte gå in i detalj när det gäller alla näringsämnen som chiliplantorna behöver för att blomma, växa m.m utan jag tar upp de fyra huvudnäringsämnen.

Kväve: Driver på tillväxten och dessutom en viktig komponent i klorofyll.
Magnesium: En huvudbeståndsdel i klorofyll
Fosfor: Främjar blomningen
Kalium: Ger vävnaden stadga och får frukten att mogna.

(Klorofyll är det ämne som ger växter deras gröna färg. Ämnet spelar en avgörande roll i fotosyntesen, det vill säga växternas omvandling av koldioxid, vatten och energi till kolhydrater och syrgas.)

Här är de olika näringslösningar m.m som jag testat att ge mina chiliplantor.

Bat Guano
ett helt naturligt ekologiskt gödningsmedel fritt ifrån tillsatser. Gödningsmedlet är fullproppat med kväve, fosfor och nitrater.

Formulex
Är en näring som är speciellt framtagen för att använda till sticklingar och små fröplantor. Formulex kan vattnas ut eller sprayas på bladen för extra snabb effekt. Med Formulex får du snabbt knubbiga och fina sticklingar och plantor med kraftigt rotsystem.

Chilli Focus är utvecklad baserad behoven inom kommersiell odling och innehåller rena mineralsalter och organiska plantsyror, helt avpassade till dessa växters behov.
Med Chilli Focus blir dina plantor friskare, kraftigare och mer färgrika, samt producerar saftigare frukter.

Biobact växtnäring är en organisk, KRAV-märkt gödning. Biobact görs av en restprodukt från pappersmassatillverkning. Biobact bör kombineras med en gödning med K (fosfor) då det saknas i Biobact.

Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologiska odlingar. Näringen är speciellt anpassad till grönsaker, till exempel tomater, gurkor och paprikor. Biobact bör kombineras med en gödning med K (fosfor) då det saknas i Biobact

Effekt Tomatgödsel
Ett mycket drygt organiskt flytande gödsel. Speciellt utvecklad för tomatväxter. Ger 100 liter gödselblandning.

Weibulls Hönsgödsel
Naturgödselmedel. Pelleterad för lättare spridning och luktreducering. Lämplig både till köksland och trädgård. Rik på lättlösligt kväve.

EpsomSalt
För att öka plantans upptag av näring. Magnesium hjälper plantan att suga upp fosfor och kväve. Sulfat bidrar till klorofyll-produktionen och framställer näringen mer effektivt.

Specialgödsel PK
För blom och fruktsättning. Innehåller inte kväve utan bara fosfor och kalium, och används för att öka härdigheten samt ge högre kvalitet på växter och skörd. Kombineras med exempelvis Bat Guano för kväve.

Det viktigaste vid all odling är att man lär känna sina växter, då kan man se på dem hur de mår och om det är något som fattas dem. Pyssla om dem varje dag och ge dem vatten, näring och kärlek så kommer de att ge tillbaka med många fina, vackra, heta, goda chilifrukter…

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

20 Responses to Vilken näring och hur mycket näring ska chiliplantor ha för att må bra?

 1. Niklas says:

  Hej Stig
  Hur kommer det sig att du gödslar med hönsgödsel när du skolar om till fyra liter när du ändå har näring? Hur mycket gödsel använder du då?

  MvH / Niklas

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Nicklas!
   Jag använder hönsgödsel pellets för att det är ett mycket bra långtidsverkande naturgödsel. Jag lägger det långt ner i krukan och där kommer det att ligga och sakta laka ut sin näring, det är liksom en grundnäring i krukan och det tar ett tag innan plantan får ta del av denna näring. När jag skolat om i nya krukor så väntar jag några veckor med att näringsbevattna och detta kanske inte framgick så tydligt. Jag tar ca en matsked av hönsgödsel pelletsen till en 4 – 7 liters kruka och två till tre matskedar när det gäller krukor upp till 25 liter.

 2. Andreas Eriksson says:

  Intressant med mer info om gödning. Har du provat att grundgödsla med kompost? Ska prova att grundgödsla med Bokashi i år, det ska tydligen funka bra.

 3. MB says:

  Hej,

  Har du testat Biobact tomat? Har svårt att hitta info hur mycket som chili mår bra av, generellt står det 40 ml till 10 l vatten på flaskan, frågan är om det är för mycket då man på utländska sajter ofta kör “half strängt tomato feed”?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej MB!
   Jo då jag har testad Biobact tomat m.m. och jag tar bara en fjärde del av vad som står på flaskan och ger mina plantor lite näring varje gång jag vattnar. Det är bättre att ge en liten giva ofta än en större lite då och då. Chili kan ändå inte tillgodogöra sig stora doser med näring vid ett tillfälle.

 4. sakarias janowicz says:

  Produkten Chili focus är jag lite nyfiken på, hur är den jämfört med Bio bact? Går det att säga att den är bättre och ger snabbare tillväxt och mer frukt eller är det ungefär samma resultat av båda?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Sakarias!
   Jag kan faktiskt inte säga att någon av dem är bättre eller ger bättre resultat. Jag får faktiskt lika bra resultat med “Blomstra” näring för blommor så om det är en tomat eller en chili eller en blomma på flaskan spelar nog inte så stor roll utan det som är viktigt är att växterna får en bra och näringsrik jord, jämn bevattning och en lite giva näring vid varje bevattning i stället för en stor vid få tillfällen. Driver man upp inomhus så är även ljuskällan viktig och hur lång tid man har den tänd samt hur länge växten får vila i mörker. Man ska försöka efterlikna växternas naturliga levnadssätt så långt det går.

 5. Henrik says:

  Precis vad jag ville veta! Köpte en planta chili för ~4veckor sedan. Trodde det var vanlig chili och blev överaskad när jag såg att det var en Bhut Jolokia. Kan bli svår att äta för en annan som är klen i munnen…
  Planterade i vilket fall om den i en större kruka med U-jord men har funderat över vattning och näring eftersom det står på medföljande etikett att den ska torka ut mellan bevattningarna men ska ha näring varje gång den vattnas.
  Har haft min ute, men med tanke på nederbörden den sista veckan flyttat in den under tak….:(

  Som jag förstår det så går det med mer eller mindre vilken flytande näring som helst!? Funderade ett tag på nässelvatten som gödsel. Vad tror du om det??

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Igen Henrik!
   När det gäller bevattningen så ska du aldrig låta plantan torka ut helt utan låt den få jämn bevattning det mår de bäst av. Ge näring varje gång du vattnar men ta bara 1/4 del av vad som står på flaskan. När du planterat om i näringsrik jord så vänta 2 – 3 veckor innan du ger näring via vattnet. Att ha Bhut Jolokia ute när tempen är under 15 grader är ingen hitt den stannar av och växer då nästan ingen ting.

   Lycka till med din Bhut Jolokia !

 6. Henrik says:

  Vad tror du om nässelvatten som gödning??

  Köpte av misstag en “Bhut Jolokia” som jag bestämt mig för ska bära frukt, men tycker den avstannat efter omplantering i större kruka (omplanterad med U-jord).

  • Stig Häggkvist says:

   Hej Henrik!
   Jag har inte testat nässelvatten som gödning men vet att många tycker det är bra. Plantorna brukar stanna av en tid när man planterar om dem så den kommer att sätta fart att växa när rötterna etablerat sig i den nya krukan, bara att ha tålamod

 7. stephen dunkley says:

  when do you start adding chicken manure to soil for plants? and do you still liquid feed also?

  • Stig Häggkvist says:

   I use chicken manure when I re-pot the chillies to the final pot at 10-20 litres, I mix it into the soil in the bottom of the pot. Liquid nutrition is provided throughout the growing season but in different quantities.

 8. stephen dunkley says:

  I use vitax tomato, pepper and chilli fertilizer instead of chicken manure and tomorite as food for plants in flower

  • Stig Häggkvist says:

   When the plants bloom and should get the fruits I reduce nutrition N and increases with P and K. We have not vitax tomato, pepper and chilli fertilizer in Sweden so I have never tried it.

 9. stephen dunkley says:

  do you ph your water when feeding?

 10. Daniel says:

  Hej.

  Har du några erfarenheter av hur Formulex fungerar på vuxna plantor?
  Jag vet att det på flaskan står att den främst är till för unga plantor, så är det någon ide att fortsätta med den även under blommning, eller är det bäst att köpa en ny näringslösning?

 11. Alexandros says:

  Någon som testat “effekt kryddväxt” näring? På sina chiliplantor?

  • Stig Häggkvist says:

   Hej! jag har inte testat den. Vad näringen heter eller vad det är för bild på flaskan, kartongen spelar ingen roll utan det är innehållet NPK som är det viktigaste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.