Vilken näring och hur mycket näring ska chiliplantor ha för att må bra?

Då man odlar i kruka så är det viktigt att man använder en bra jord. I en bra jord så klarar sig chiliplantorna 3 – 5 veckor beroende på krukans storlek på den näring som finns i jorden. Jag grundgödslar mina krukor när jag skolat om till 4 liter krukor och större med Hönsgödsel pellets genom att hälla i lite jord i krukan lägga i lite hönsgödsel och sedan fylla på med jord och sedan planterar jag plantan.
När och hur mycket näring samt vilken näring man sedan ska ge sina chiliplantor tvistar de lärde om men enligt mina tester så spelar det inte så stor roll vad du använder för flytande näring, du kan använda t.ex “Blomstra” eller “Biobact” som är bland de vanligaste till krukväxter eller de som jag använder, se nedan. jag kan inte säga att någon av dessa näringslösningar är bättre än den andra då jag får ungefär samma resultat av alla. Om man ska lyckas beror mera på när man ger och hur man ger näring.

Vad jag har kommit fram till är att det är bättre att tillföra små mängder näring varje gånga som man vattnar än att ge näring i större mängd 1 – 2 ggr i veckan. Jag tar ca 1 ml. näring till 1 liter vatten, 10 ml. till 10 liter vatten o.s.v Det finns ingen anledning att hälla i mera näring i vattnet då chiliplantorna inte kan tillgodgöra sig stora givor av näring på en gång.

Jag tänker inte gå in i detalj när det gäller alla näringsämnen som chiliplantorna behöver för att blomma, växa m.m utan jag tar upp de fyra huvudnäringsämnen.

Kväve: Driver på tillväxten och dessutom en viktig komponent i klorofyll.
Magnesium: En huvudbeståndsdel i klorofyll
Fosfor: Främjar blomningen
Kalium: Ger vävnaden stadga och får frukten att mogna.

(Klorofyll är det ämne som ger växter deras gröna färg. Ämnet spelar en avgörande roll i fotosyntesen, det vill säga växternas omvandling av koldioxid, vatten och energi till kolhydrater och syrgas.)

Här är de olika näringslösningar m.m som jag testat att ge mina chiliplantor.

Bat Guano
ett helt naturligt ekologiskt gödningsmedel fritt ifrån tillsatser. Gödningsmedlet är fullproppat med kväve, fosfor och nitrater.

Formulex
Är en näring som är speciellt framtagen för att använda till sticklingar och små fröplantor. Formulex kan vattnas ut eller sprayas på bladen för extra snabb effekt. Med Formulex får du snabbt knubbiga och fina sticklingar och plantor med kraftigt rotsystem.

Chilli Focus är utvecklad baserad behoven inom kommersiell odling och innehåller rena mineralsalter och organiska plantsyror, helt avpassade till dessa växters behov.
Med Chilli Focus blir dina plantor friskare, kraftigare och mer färgrika, samt producerar saftigare frukter.

Biobact växtnäring är en organisk, KRAV-märkt gödning. Biobact görs av en restprodukt från pappersmassatillverkning. Biobact bör kombineras med en gödning med K (fosfor) då det saknas i Biobact.

Biobact Tomat är en organisk växtnäring som är godkänd för ekologiska odlingar. Näringen är speciellt anpassad till grönsaker, till exempel tomater, gurkor och paprikor. Biobact bör kombineras med en gödning med K (fosfor) då det saknas i Biobact

Effekt Tomatgödsel
Ett mycket drygt organiskt flytande gödsel. Speciellt utvecklad för tomatväxter. Ger 100 liter gödselblandning.

Weibulls Hönsgödsel
Naturgödselmedel. Pelleterad för lättare spridning och luktreducering. Lämplig både till köksland och trädgård. Rik på lättlösligt kväve.

EpsomSalt
För att öka plantans upptag av näring. Magnesium hjälper plantan att suga upp fosfor och kväve. Sulfat bidrar till klorofyll-produktionen och framställer näringen mer effektivt.

Specialgödsel PK
För blom och fruktsättning. Innehåller inte kväve utan bara fosfor och kalium, och används för att öka härdigheten samt ge högre kvalitet på växter och skörd. Kombineras med exempelvis Bat Guano för kväve.

Det viktigaste vid all odling är att man lär känna sina växter, då kan man se på dem hur de mår och om det är något som fattas dem. Pyssla om dem varje dag och ge dem vatten, näring och kärlek så kommer de att ge tillbaka med många fina, vackra, heta, goda chilifrukter…

Print Friendly, PDF & Email

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

20 Responses to Vilken näring och hur mycket näring ska chiliplantor ha för att må bra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.