Måste man beskära Capsicum chinense sorter för att få dem fina?

Många frågar mig om jag beskär mina Capsicum chinense sorter för att få dem låga ,täta samt för att få dem att förgrena sig bra. De flesta Capsicum chinense sorter har ett naturligt lågt, tätt växtsätt så man ska inte behöva beskära dem men får de för lite ljus i förhållande till temperatur så kommer även dessa sorter att ränna iväg på höjden och bli glesare.

Svaret på frågan är nej om jag beskär mina Capsicum chinense sorter, jag behandlar dem på ett sätt så de växer sig täta och låga i början av dess livstid och då förgrenar de sig även ganska tidigt och breder ut sin krona. Ett av mina knep för att få de så här är att jag ställer plantorna svalt, runt 18 grader under lysrörsbelysning när jag har planterat dem i små plantkrukor men näringsrik jord, det gör jag så fort de fått sina första karaktärsblad. Jag skolar senare om plantorna till en 1.5 liters kruka som sedan får stå kvar svalt och med mycket belysning.

Det är först när de får en 4 liters roskruka som plantorna får det lite varmare ca 20 – 22 grader. De får då även stå under mycket belysning, ju högre temperatur ju mera ljus kräver plantorna.

Här är några plantor som just fått lämna det svala rummet samt fått en 4 liters roskruka med en näringsrik, mullrik rosjord. Och som du kan se att de har förgrenat sig fint och samtidigt inte dragit iväg på höjden.

Ps. Det kan ju i bland finnas andra anledningar till att man beskär sina Capsicum chinense sorter, tex. om man vill spaljéra upp sin planta men det är ju en helt annan sak!

På bildeerna ser du en av mina Carolina Reaper och en  Colombian Orange samt ett gäng andra ny omskolade Capsicum chinense

Hur gör du beskär du dina Capsicum chinense sorter?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.