När kan man sätta ut sina chiliplantor i kallväxthus, altan m.m ?

chilihuset_nu
Det råder lite delade meningar om hur och när man kan ställa ut sina chiliplantor i kallväxthus. Om man driver upp sina chiliplantor inomhus så blir det snart fullt av plantor som tar ganska stor plats så här på våren och då vill man så snart som möjligt ställa ut dem i kallväxthus, balkong altan m.m.

Tänk på att chiliplantor är värmekrävande, så ha inte för bråttom med att ställa ut dem!

Jag har skaffa mig en termometer som mäter högst/lägst-temperaturen under dygnet. Jag kollar vad det står för nattemperatur på termometern. Om temperaturen håller sig på ca +15 – 16 grader nattetid och det inte är någon större riska att det kommer bli kallare, så ställer jag ut de flesta av mina plantor, vissa av mina plantor så som “Carolina Reaper” och några heta sorter från Trinidad är jag speciellt rädd om så de får vänta till natt temperaturen stigit ytterligare någon grad.

Jag kollar väderleksrapporten lite extra noga den första vecka och skulle temperaturen krypa neråt så har jag alltid lite fiberduk till hands som jag kan täcka över mina plantor med men.

Vad händer med chiliplantorna om de får stå för kallt? Jo plantorna blir stressade av att stå för kallt och det visar sig ganska ofta genom att de tappar sina blommor och även bladen ibland. Allt för stora temperatur svängningar gillar de inte heller, det kan ju vara 25 grader i växthuset på dagen men bara 13 grader på natten och det mår de inte särskilt bra av.

Visst man kan chansa men det gör inte jag då jag nu jobbat i flera månader med mina plantor för att de ska få slå ut i full blom i sommar och ge mycket frukter. Jag vill ju inte att allt jobb ska vara förjäves…

Hur tänker du göra, när ställer du ut dina chiliplantor?

This entry was posted in Chili odling. Bookmark the permalink.

8 Responses to När kan man sätta ut sina chiliplantor i kallväxthus, altan m.m ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.